LA SEGURETAT PÚBLICA ALS PROGRAMES DE LES ELECCIONS CATALANES DEL 25-N

De la lectura dels diferents programes electorals dels partits i coalicions que concorren a les properes eleccions al Parlament de Catalunya del dia 25 de novembre, podem destacar que totes les formacions polítiques, amb major o menor grau, posen en un lloc destacat dels seus programes les qüestions de seguretat pública.En alguns casos, com el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) o Iniciativa per Catalunya Verds Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA), a més d’esbossar propostes concretes, fan crítica de l’actual etapa d’Interior del Govern convergent.

Els programes de Convergència i Unió (CiU) i d’Esquerra República de Catalunya (ERC) plantegen escenaris de futur d’una Catalunya independent i, en aquesta línia, fan propostes d’una seguretat pública amb estructures d’Estat.

En una línia diferent als partits esmentats, el programa del Partit Popular (PP), aposta per una major coordinació entre les policies estatals, els mossos d’esquadra i les policies locals, cada un dins del seu àmbit competencial.

Ciutadans (Cs) no entra a definir propostes programàtiques sinó que, pel que fa a la seguretat pública, es limita a criticar la manca d’eficiència de l’actual Departament d’Interior i la manca de coordinació policial.

Tant CiU, com PSC, ICV-EUiA i ERC, contemplen la necessitat d’impulsar la Llei del Sistema de Policia de Catalunya o Llei de Policia de Catalunya. En aquesta línia, ERC és l’únic partit que proposa directament la integració futura de mossos d’esquadra i policies locals en un únic cos.

Com és habitual, alguns dels programes, juntament amb eixos estratègics, entren en detalls que es poden interpretar com a reivindicacions estatutàries dels col·lectius professionals i/o sindicals dels policies i dels bombers (més personal, millors recursos, formació específica, etc.). L’exemple més patent d’aquesta formulació és el programa d’ICV-EUiA.

Aquestes eleccions, marcades per la crisi econòmica, eviten la pràctica habitual dels programes electorals de reclamar més recursos humans per a la seguretat pública (més policia). Només PPC i ICV-EUiA parlen de noves convocatòries de mossos fins assolir la ràtio prevista als Acords de la Junta de Seguretat de Catalunya, tot i que el PPC ho ajorna fins es normalitzi la situació econòmica.

ICV-EUiA, a més, proposa crear el cos auxiliar dels Mossos d’Esquadra (per exemple, per als serveis penitenciaris).

El PSC, ICV-EUiA i ERC, inclouen propostes de participació de la ciutadania i/o de les entitats en la seguretat ciutadana, a través de pactes o d’òrgans com el Consell de Seguretat o les juntes locals de seguretat.

La paraula convivència és força utilitzada als arguments de CiU, PSC i ICV-EUiA.

Els principis ètics en l’actuació policial són apel·lats per ERC i per ICV-EUiA. En aquesta darrera formació política ho fan en referència a la recuperació del Codi d’Ètica i de la reactivació del Comitè d’Ètica, instruments creats en l’etapa de Joan Saura com a conseller d’Interior.

Sis programes polítics que, pel que fa a la seguretat pública, presenten importants diferències tant en la visió, missió i objectius d’aquests serveis públics essencials.

Els enllaços als programes electorals els pots trobar aquí:

CiU     PSC     ERC     PPC     ICV-EUiA     Cs    altres partits:  SI     UPyD

 

Llicència de Creative Commons
LA SEGURETAT PÚBLICA ALS PROGRAMES DE LES ELECCIONS CATALANES DEL 25-N de Juan Carlos Jerez està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons
Creat a partir d’una obra disponible a http://dretdelaseguretat.cat/